Въпреки усилията, които демонстрираха българските евродепутати в защита на нашите превозвачи,

...
Въпреки усилията, които демонстрираха българските евродепутати в защита на нашите превозвачи,
Коментари Харесай

Европарламентът поряза опита на България да спре пакет "Мобилност"

Въпреки напъните, които демонстрираха българските евродепутати в защита на нашите превозвачи, транспортната комисия към Европейския парламент отхвърли предлагането пакет " Мобилност " да бъде изтеглен от Европейската комисия. Това бе решено на съвещанието на комисията в четвъртък, като разискването продължи едва 10 минути. Решаващ се оказал вотът на депутати от крайнодесни политически обединения от Германия и Франция.

Ако пакетът бъде признат и разпоредбите в него станат факт, превозвачите ще би трябвало да се прибират на всеки четири седмици в родината си, което би било непостижимо за страните в перифериите на Европа. В този бранш у нас са заети над 120 хиляди души. Освен това са заложени и редица други промени, които биха довели до загуби за транспортните ни компании. 

Българският евродепутат от ЕНП Андрей Новаков, който внесе настояването за изтеглянето на пакета, призна, че резултатът от съвещанието е разочароващ. Ясно е, че мнозинството е изрично против нашата позиция, коментира той.  " Станахме очевидци на двойни стандарти. Ние приказваме за нуждата от понижаване на излъчванията на нездравословни газове, а в това време взехме решение да разкарваме празни камиони из цяла Европа ", заяви Петър Витанов от ПЕС/БСП. 

Следващата седмица комисията по превоз ще гласува дали да стартират преговори по пакета. В случай на позитивен избор разискване със съвета и комисията може да има, когато новият комисар по превоза Рована Плумб (Румъния) встъпи в служба.

В началото на април в Европарламента бяха утвърдени трите промени в пакет " Мобилност ", на които се опълчват българските превозвачи. Пакетът, наименуван още " Макрон ", влезе в дневния ред на пленарната сесия на Екологичен потенциал на 27 март 2019 година по предложение на ръководителя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат. На гласуването на 25 март за дневния ред за постоянната сесия трима български евродепутати не участваха и се оказа, че тъкмо толкоз гласа са трябвали, с цел да падне предлагането, което бе прието със 156 гласа " за " против 154 " срещу ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР